Rapport, bilder och video från ”Konsert för fred i Syrien”

أ

Söndag 26 januari anordnade Syriska riksförbundet i Sverige en musik- och sångkonsert för fred i Syrien.
Salen var fullpackad med förväntningsfulla åhörare och musikintresserade, syrier som svenskar.Konferencieren och ordförande i Syriska riksförbundet Teodora Abda hälsade publiken välkomna, presenterade kvällens program och inledde med en tyst minut för alla som har dött i kriget. I ett litet tal önskade hon fred i Syrien och att alla sanktioner skulle upphävas, sanktionerna drabbar endast människor och leder att människor dör av svält och kyla.Första delen av kvällen var musiktrion Feras Sharestan (Qanoon), Mårten Hillbom (Slagverk) och Alan Kamil (Fiol). Trion spelade avståndet (Nawa) och återvandring (3awda) ,  Gehör Boslik samt Dans Koponerat av Feras Sharestan sedan spelade trion lojalitettango av Muhammad Abdelkarim och Do dans. Denna trion med sina magiskt spelade instrument bjöd på en magisk känsla förflyttade oss till en annan värld full med kärlek och glädje. Stycken som spelades var Nawa,
Efter den magiska konserten avnjöt publiken av pausen med Falafel, kaffe och kaka.Den andra stationen på kvällens program var körgruppen Ornina med ledning av maestro Jala Joubi och tillsammans med musikerna Qais Ganoum (Fiol), Abod Kojar (Chello), Robert Abda (Darbukka), Sinan Slwea (Reqq) och Douraid Al-Khamisi (Stum reqq).Gruppen började med en syrisk klassiker Gaba Hibbi följt av Hawel Ya Ghannam, Ja Fajri lama ttel, In kunti nasi afakarak, Sawa ribina, Ya homuma al hubbi, Ya Sham 3ada al saif. Mirna Abdefatta, Ajwad Al Shami och Mari Shanour sjöng solo och kören skickade kärleksbudskapet och spred glädje bland publiken.Det hela avslutade med He Ya sham, då tände publiken till och sjöng med. Det kändes som om gruppen spred doften av en hel blomsterträdgård.Slutligen, tackade konferencieren alla deltagare och publiken för en härlig kväll.Översättning, Fayez Chahrstan 

 

 

 

 

في تمام الساعة الخامسة من يوم الأحد  2020-1-26

أقام الإتحاد  العام للمغتربين السوريين في السويد حفلا فنيا بعنوان /لأجل السلام في سوريا /

حضره حشد كبير من الجالية السورية و أصدقاء سويديين .

بدأ الاحتفال بالوقوف دقيقة صمت إجلالا لأرواح الشهداء ، ثم قامت  السيدة تيودورا عبده رئيسة الإتحاد العام للمغتربين السوريين في السويد وعريفة الحفل بإلقاء التحية والترحيب بالحضور وعرص لبرنامج الحفل كما وتكلمت عن السلام المفقود في الوطن الأم سوريا وتمنت عودة الأمان والاطمئنان لتلك الربوع الغالية .

ثم قامت بتقديم الفرقة الموسيقية الثلاثية ،

العازف المبدع فراس شهرستان على القانون

العازف المتألق آلان كميل على التشيلو

العازف المتألق مورتون  هيلبوم على الإيقاع المتعدد.

عزفت الفرقة خمسة مقطوعات موسيقية أربع منها من تأليف الرائع فراس شهرستان والمقطوعات هي:
نوى , عودة, سماعي بوسليك و يول دانس
بالإضافة لـ تانغو الوفاء، محمد عبد الكريم.

اجتمعت الآلات الثلاثة على نغم واحد فريد وساحر، حملتنا إلى عالم آخر من الجمال وكأننا نسابق الفراشات والطيور .

كانت تلك الآلات تترجم الكلمات الى ألحان لنتخلى عن الحروف كليا، حقا كان عزفا رائعا .

ثم اتت فترة استراحة مع الفلافل السوري والمشروبات الساخنة لفترة نصف ساعة .

لنتابع محطتنا الموسيقية الثانية مع كورال أورنينا التابع للاتحاد العام للمغتربين السوريين في السويد بقيادة المايستر جلال جوبي يرافقه بالعزف .

قيس غنوم على الكمان

عبود كوجر على التشيلو

عبد المسيح غزال على القانون

روبيرت عبده على الايقاع

سنان صليوا على الرق

ودريد الخميسي على الكاتم

مع بداية الطرب الأصيل كان  موشح / غاب حبي عن عيوني  وغنوا الفولكلور السوري /حول يا غنان حول /

يا فجر لما تطل

إن كنت ناسي أفكرك مع غناء صولو لميرنا عبدالفتاح

سوا ربينا  للرحابنة

يا هموم الحب يا قبل

وقد شارك كل من

ماري شنور وميرنا عبدالفتاح ووأجود الشامي بغناء صولو

وقد حمل الكورال باقات حب وفرح نثرها في القلوب حين انشدوا ، يا شام عاد الصيف

وحين ختم فقرته بأغنية هي هي يا شام أفاض شعاعا من الأمل وأشعل الصالة بمن فيها من حضورا حيث تفاعلوا غناءا وتلويحا بالايادي …

فعلا نسم عطر الجوري .

وفي الختام قامت السيدة تيودورا عبده بتكريم كل المشاركين وشكر للحضور

تقرير فيروز مخول

Foto Ayman Azri, Video Fairuz Makhoul


——————–

 

——————–

Det här inlägget postades i Syriska Riksförbundet. Bokmärk permalänken.