Rapport från självständighetsdagen تقرير من إحتفال عيد الجلاء

Några bilder från eventet

بعض الصور من الإحتفال

I lördags firade Syriska Riksförbundet Syriens självständighetsdag tillsammans med en stor publik som fyllde salen hos Syriska föreningen i Stockholm. Man började med Syriens nationalsång och en tyst minut för alla martyrer. Därefter höll Malak Chamoon,  ordförande för Syriska riksförbundet ett tal och önskade fred i vårt land Syrien och resten av världen. Vidare presenterade en grupp av ungdomarna en typ av syrisk folklor och sångaren George Bitar sjöng några nostalgiska sånger typ Mawteni. Poeten Fairouz Makhoul läste upp några av egna dikter som berättade om dagens mening i Syrierna medvetande.Efter poesi presenterade en överraskning till publiken genom ett riktat tal till Syrier i förskingring av skådespelaren Doreid Lahham.Teatergruppen från föreningen i Södertälje spelade ett stycke teater rörande utvandringen och dess konsekvenser för en äldre dam.

Vid pausen skådade publiken en konstutställning till Fayez Al Sayed som även hade en workshop med arabisk Kalligrafi och publiken avnjöt en bit syrisk mat och bakelser.

Efter pausen spelades teater om uttåget av sista franska soldat ut ur Syrien och sångaren George Idelbi Bitar ackompanjerad med organisten Gabi Aaraj spelade traditionella sånger till folket jubel. Firande var slut vid 19.30 och publiken upplevde gemensamt glädje över självständighetsdagen och ser fram emot fred och säkerhet åter i deras älskade land Syrien.

Styrelsen för Syriska riksförbundet gratulerar alla Syrien för självständigheten och tackar alla som hjälpt till och gjort detta möjligt och lovar mer kultur för återspegla Syrierna längtan efter fred och säkerhet.

Av Fayez Chahrstan

يوم السبت الواقع في 16 نيسان إحتفل الإتحاد العام للمغتربين السوريين بذكرى الجلاء في أمسية ثقافية وفنية جميلة وقد بدأ الحفل بالنشيد الوطني السوري ثم بالوقوف دقيقة صمت على أرواح شهداء سوريا لتلقي بعدها رئيسة الإتحاد العام للمغتربين السوريين السيدة ملك شمعون كلمة بالمناسبة تلاها مقطع من الفلكلور السوري وأغاني وطنية كموطني. ثم ألقت الشاعرة السورية فيروز مخول عدة قصائد بالمناسبة الجليلة وبعدها كانت المفاجئة حيث أرسل لنا الفنان الكبير دريد لحام تسجيلا صوتياً يهنئ به بعيد الجلاء ويناشد الجميع لبناء سوريا الجديدة ثم قدمت مسرحية من واقع الهجرة وأعلن بعدها عن تقبل التبرعات في حملة نقطة في بحر 3 من أجل أطفال سوريا كما قام الفنان السوري فايز السيد بعرض لوحات فنية وخطية رائعة وعمل نوع من ورشة عمل خط بها أسماء الضيوف باللغة العربية وبخطوط متعددة جميلة. وبعد الإستراحة قدمت فرقة المسرح تمثيلية إيمائية عن جلاء آخر فرنسي عن أرض سوريا ليختمها الفنانين السوريين الفنان الصاعد جورج ادلبي بيطار يرافقة الفنان كابي أعرج على الأورغ أغانِ وموشحات وقدود حلبية خرج بعدها الجمهور الذي ملأ الصالة كلها وهو فرح بالإحتفال بذكرى الجلاء مع أبناء جلدته ويترقب اليوم الذي يعود به السلام والامان لوطنه سوريا.

 الهيئة الإدارية ولجنة الإحتفال تعايد كل السوريين بمناسبة عيد الجلاء وتشكر كل من ساهم في إحياء هذا الإحتفال الجميل وتعد بالمزيد من الثقافة والفن لإعطاء الصورة الحقيقية والحضارية للشعب السوري.

 فايز شهرستان

Det här inlägget postades i Syriska Riksförbundet. Bokmärk permalänken.