Vila i Frid Nouri Iskandar إرقد بسلام نوري اسكندر

ترجل فارس الألحان الشرقية عن صهوة حصانه تاركاً في قلوب الكثيرين غصة مؤلمة وابداعات لن تنسى فلقد رحل البارحة الملفونو الكبير نوري اسكندرالذي تجاوزت مسيرته الفنية 60 عاماً، عمل خلالها على نقل التراث السوري الموسيقي الشفوي إلى لغة سمعية وحفظها من الاندثار. كما سعى إلى خلق حوار موسيقي فكري استمده من التراث السوري والعربي، وألّف العديد من الأعمال المهمة كالأعمال التي أكد فيها على العلاقة بين الموسيقى الشرقية والغربية

هذا ولقد كرم بيت الثقافة السوري في السويد الفنان الراحل بعضوية شرف في عام 2017
”لإبداعه الموسيقي وعمله الممنهج من أجل جمع ألحان التراث الشعبي
ومساهمته في تطوير الموسيقى السورية السريانية وتحديثها

إن بيت الثقافة السوري في السويد وهو ينعي هذا الفنان والباحث الكبير
يأمل أن يستمر الموسيقيون من النهل من نتاجه الفكري وزيادة البحث والتطوير لإغناء المكتبات الموسيقية الشرقية والعالمية

إرقد بسلام ملفونو نوري اسكند فلقد جاهدت الجهاد الحسن

Igår lämnade Den store forskare och kompositören Nouri Iskandar, vars konstnärliga karriär översteg 60 år, under vilken han arbetade för att överföra det syriska muntliga musikarvet till ett auditivt språk och bevara det från utrotning. Han försökte också skapa en intellektuell musikalisk dialog som han hämtade från det syriska och arabiska arvet, och han skrev många viktiga verk, som de där han betonade förhållandet mellan österländsk och västerländsk musik.

Syriska kulturhuset i Sverige hedrade år 2017 den bortgångne konstnären
med ett hedersmedlemskap
”För hans musikaliska kreativitet och systematiska arbete med att samla in folkloristiska melodier Och hans bidrag till utvecklingen och moderniseringen av syriska och syrianska musiken”

Det syriska kulturhuset i Sverige sörjer denna store konstnär och forskare och hoppas att andra musiker och forskare kommer att fortsätta att dra nytta av hans intellektuella produktion och öka forskning och utveckling för att berika österländska och internationella musikbibliotek

Vila i frid, Melfono Nuri Iskand

Det här inlägget postades i Syriska Riksförbundet. Bokmärk permalänken.