GRATTIS TOMAS TRANSTRÖMER مبروك توماس ترانسترومر

 

GRATTIS TOMAS مبروك توماس

 

Äntligen en poet och Tomas, hurra !!

Efter många års som kandidat till Nobelpriset i Litteratur får den stora poeten Tomas Tranströmer det.

Ska jag vara ärlig, så hade jag hoppat på att priset skulle delas av honom och vår stora poet Adonis. Det blev Tomas som fick det och det förtjänar han till 100%.

På Luciadagen den 13 december 2009, arrangerades en svensk kulturkväll i Damaskus, i ett samarbete mellan Svenska ambassaden i Damaskus, Syriska kulturhuset i Sverige, poeten och skådespelaren Elisabeth Korndahl, Art Café/Cham Mahal i Damaskus och ABF Stockholm! Under kvällen var Tomas Tranströmers poesi och musik högst närvarande! Med på programmet fanns också en bok av Astrid Lindgren och Elisabeth Korndahls poesi!!

Närvarande under kvällen var också svenska ambassadören Niklas Kebbon och första sekreteraren Penlope André Eklund samt ett 30 tal framstående syriska kulturpersonligheter med de stora skådespelarna Dureid Laham, Samer Almasri, Milad Yousef och Omar Al Masri samt konstnären Naser Nasan Agha med flera! 

Elisabeth Korndahl och Samer Almasri läste då Tranströmers poesi på svenska och arabiska!

Svenska ambassaden genom ambassadören delade ut boken med Tranströmers poetiska verk på arabiska till alla närvarande under kvällen!

Dessutom har Syriska Riksförbundet i samarbete med Svensk-Jordanska föreningen en läsecirkel där vi läste en del av Tomas Tranströmer samlade verk på svenska och arabiska.

Nu när Svenska Akademin har kommit på att poesins effekt på förståelse, demokratisering och fred så går kanske nästa års pris till en poet, och då vill vi ha det till Adonis. Hans verk har varit glöden som sakta och ihärdigt pyr under massorna för att flamma upp med Arabiska våren.

Syriska Riksförbundet har också get ut en CD ”Till Sisyfos” ut Mihyar från Damaskus av Adonis tillsammans med Elisabeth Korndahl och Mousa Elias.

Just nu håller Körgruppen Ornina på att öva ”Bönen” och ”Irrande ansikte” ur Mihyar från Damaskus till en konsert ”Oväntat möte på Estrad och Stallet” 6:e och 13:e november 2011, Kl: 18.00.

För mer info om konserter besök vår hemsida

STORT GRATTIS TILL TOMAS TRANSTRÖMER.

 

Kort om Syriska Riksförbundet:
arbetar sedan 1977 för Integration och Samförstånd. Våra medlemsföreningar och kvinnoorganisationer finns i Stockholm, Södertälje, Ludvika och Ulricehamn. Mer finns på vår hemsida

Det här inlägget postades i ABF Stockholm, Adonis, Arabiska våren, Bok, Damaskus, Elisabeth Korndahl, Kultur, Nobelpris kandidat, Ornina, Poesi, Salim Barakt, Syriska Riksförbundet, Tomas Tranströmer, Tomas Tranströmmer, أدونيس, الإتحاد العام للمغتربين السوريين في السويد, توماس ترانسترومر, جائزة نوبل للآداب, سليم بركات, سوريا, كتاب. Bokmärk permalänken.